Nettbutikk. Alle priser eks. MVA
Hovedside
Nyheter

Tips og råd

Tekst

Beskrivelse for innfesting til seng.

Sengbelter Pos A

Ved innfesting av all typer belter til seng må det utvises forsiktighet slik at beltepartier innsatt med maljer IKKE kommer i kontakt med skarpe kanter på sengen. De belastninger som da kan oppstå vil raskt kunne ødelegge maljene og etter hvert redusere styrken i beltet.

Skissen til høyre viser korrekt innfesting av sengebeleter med låsestikk mot sengevangene. Pass på ved hver beltelegging at alternative maljer låses mot stolpen. Dette oppnås ved at beltet surres flere ganger rundt sengevangen på en av sidene.

Detaljert beskrivelse

                                                                                                     

Kombibelter Pos E

"Vingene" (2) som holder kombibeltene fast til sengestroppene (1) har dobbel nylonweb for at maljene skal få optimalt feste. Det medleveres 4 stk slike festestropper til seng - en stropp på hver side av midje- og fotbelte.

Både vingene på beltet og disse sengestroppene har en rekke maljer slik at man hele tiden har mulighet til å variere mellom bruk av alternative maljehull. Dette for å spare slitasje på enkeltmaljer - noe som i verste fall kan føre til at belte må repareres eller kasseres.

Valgt malje i vingen (2) legges ned på låsestolpen (A) i stroppen som strammes til rundt sengevangen, og låses samen med vingen mot stolpen (A).

Det er viktig at stroppene strammes godt til.          

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Viktig!

Ved bruk av armforlengere er det viktig å huske på at de festes riktig til belte eller seng. Alle armforlengere er utstyrt med en feststropp til hver side av håndmansjetten.

Av styrkemessige årsaker er det viktig at BEGGE disse stropper festes til samme lås.

Hvis dette ikke blir gjort - slik at bare en stropp festes - vil maljen under låsen lett bli deformert/løsne, og pasienten kan også klare og rive opp sømmen til håndmansjetten.

                                                                                                                                                                                                                                                    

 

Innkorting av belter

Alle belter leveres i standardlengder, men om nødvendig kan midjebelter leveres i spesialutførelse om standardlengde ikke lar seg tilpasse.

Tilpassning av lengde på midjebelte kan enten gjøres via forlengerdel (Pos N), eller ved innkorting av lengden på standardbelte ved hjelp av løs stolpestropp med lås (Pos H/F) som vist på bilde til høyre. Alle midjebelter har maljehull i sidene for innkorting.

Standard lengde på midjebelter er beregnet på livmål fra ca 85 til 120 cm. Innkorting mellom to maljer gir 3 cm kortere lengde - mellom tre maljer gir 6 cm o.s.v.

                                                                                                                                                              

Innkorting med Pos H + F

 

Riktig håndgrep på nøkkel

Riktig håndgrep

 

RIKTIG HÅNDGREP!

 

Bildet til høyre viser riktig håndgrep for hvordan man ved hjelp av tilhørende nøkkel, enklest kan åpne låsen på en hurtig måte.

 

BRUK KUN EN HÅND!

 

Om man benytter begge hender kan det bli vanskelig å få låsen til og løse ut, og verdifull tid går tapt.

 

ØV PÅ DETTE!

                           

Viktig

Når låsen festes til låsestolpen i belte så roter låsen med fingrene for å kjenne om den går lett rundt. Om det føles litt lett motstand så kan det skyldes at det ene fjærbenet ikke er på plass i sporet på stolpen. Dette ordner seg lett ved fortsatt rotering av låsehode, frem og tilbake.

Om låsen blir hengende uten at begge fjærbena er på plass i sporet på stolpen, så kan pasienten klare å løsne låsen helt.

                                                                                                                                                                                                                                                        

Vask

Alle belter og låser kan maskinvaskes med vanlige milde vaskemidler opp til 60 grader Celcius. Ved særlige behov kan temperaturen økes opp mot 80o C, men hyppig vask ved høy temperatur vil bety øket slitasje - særlig på sømmer og foring.

Imidlertid, erfaring viser at belter veldig godt tåler grundig vask. Fargen vil falme en del og weben mykner, men styrkemessig har det vist seg at beltene er like gode selv etter hundrevis av vask.

Både belter og låser tåler også avspriting. 

 

IKKE bland sammen forskjellige låsesystemer.

Alle som deltar i beltelegging av pasienter MÅ passe på og forsikre seg om at de belter og låser som skal benyttes kommer fra samme system/leverandør.

Erfaringene tilsier at det desverre ofte tas feil fordi man ved uhell kan komme til å bruke belter og låser som er kjøpt på forskjellig sted. Det vil finnes belter fra forskjellige leverandører i bruk på samme institusjon, og noen av disse kan til forveksling ha ganske like låsestolper.

Låsestolpen er den delen som sitter fast beltet - og som beltelåsen festes til.

ODDlock®

Kravet for tilpassning mellom stolpe og lås vil være forskjellig for alle låsesystemer, men tolleransen for nøyaktighet er oft kun noen tidels millimeter. Om man er uheldig og fester en lås til en stolpe fra et annet system så kan enten låsen bli sittende så løst at pasienten kan plukke den av med fingrene - eller den kan bli sittende helt fast slik at det må brukes verktøy for å løsne pasienten fra beltene.

Om man ikke fra tidligere kjenner beltene og låsene som skal brukes, så kontroller på forhånd at låsen kan låses normalt til stolpene i beltet - og enkelt lar seg åpne igjen med tilhørende nøkkel.

Unngå å få ødelagt utstyr.

Det er viktig at man ungår å gi pasienter tilgang til belteutstyr som ikke er i bruk. Det finnes eksempler på at pasienter som får tak i belter eller låser i fri tilstand har benyttet tilgjengelig anvendbart verktøy for å skade disse delene slik at utstyret går i stykker neste gang det brukes.

Hold alltid belteutstyr som ikke er i bruk innelåst og utilgjengelig for pasienter, og kontroller alltid at utstyret er uskadet før det igjen taes i bruk. Vær også nøye med at ikke utstyr fra forskjellige leverandører blandes i samme koffert/oppbevaringsboks.

 

Ukentlig trening.

Det er viktig å ha gode rutiner og prosedyrer på beltelegging, og tren ofte - helst ukentlig - på dette.

 

20 års levetid

Ved normal bruk og renhold, og uten påførte skader vil et beltesett holde i minst 20 år. Jeg har holdt på med belter i snart 25 år, og får enda inn belter til ettersyn som har vært i bruk fra før min tid i bransjen.

 

 

 

Om ossNettstedskart